fbpx

Archives syyskuu 2024

Hulevesimaksu on piilovero

Porvoon kaupunki on suunnittelemassa hulevesimaksun käyttöönottoa. Tämä maksu on kaava-alueen kiinteistöille vuosittain lankeava lisämaksu sadevesien johtamisesta pois kiinteistöjen alueilta. Maksun suuruudeksi on kaavailtu omakotitalojen osalta noin 80-100 euroa vuodessa, mikä on noin puolet enemmän kuin esimerkiksi Loviisassa. Maksu langetetaan myös yritystonteille, samoin rivi- ja kerrostalotonteille. Näin ollen maksu nostanee myös vuokra-asuntojen vuokratasoa. Maksun tuotosta 800 000 euroa tilitetään Porvoon vedelle, loput varat jäänevät kaupungin puuhastelukassaan.

Tällä hetkellä hulevesimaksu on tietääkseni otettu käyttöön Uudenmaan kunnissa ainoastaan Mäntsälässä ja Loviisassa. Muissakin kunnissa asiaa on toki käsitelty, mutta niissä on päädytty perimään ainoastaan kertaluonteista hulevesijärjestelmään liittymismaksua jos edes sitäkään. Joissain kunnissa vastuu on siirretty kokonaan kunnan harteille, mutta hyvin monessa kunnassa vastuu jaetaan vesilaitoksen ja kunnan välillä. Jaetun vastuun kunnissa vesilaitokset usein perivät kertaluonteista hulevesijärjestelmään liittymismaksua. Suurin osa kunnista, joilla on kokonaisvastuu hulevesien hallinasta, kattavat hulevesijärjestelmän kustannukset verovaroin.

Hulevesimaksun yksi ongelma on sen työllistävä vaikutus. Hulevesimaksurekisterin luominen yli 7000:sta kiinteistöstä on erittäin työläs toimenpide ja sen vuosittainen ylläpito vaatii yhden viranhaltijan kokoaikaisen työpanoksen.

Kuitenkin suurin ongelma on se, että hulevesimaksun määräytymisen kriteerejä on lähes mahdotonta sorvata sellaisiksi, että ne olisivat tasavertaiset. Esimerkiksi Loviisan osalta on kuultu erittäin paljon negatiivista palautetta. Siellä maksua joutuvat sijaintinsa johdosta maksamaan sellaisetkin kiinteistöt, joilla hulevesiasiat on hoidettu kiinteistön omistajan toimesta mallikkaasti esimerkiksi avo-ojin tai puistomaisine alueineen, jotka toimivat imeytyskenttinä.

Tähän mennessä hulevesiasiat ovat hoituneet Porvoossa ilman hulevesimaksuakin. Rankkasateita ja tulvia toki on, mutta niitä on Porvoossa ollut aina. Käytännössä mikään muu ei ole muuttunut kuin laki, joka mahdollistaa hulevesimaksun perimisen. Olen vastustanut hulevesimaksujen käyttöönottoa siitä asti kuin lakimuutosta vielä suunniteltiin.

Toivon, että kaupungin asukkaat ottaisivat kantaa asiaan. Kaupunginvaltuutetuilta toivoisin, että kun asia jossain vaiheessa tulee kaupunginvaltuuston päätettäväksi, niin mietitte tarkkaan, mikä on kaupungin asukkaiden etu tässä asiassa. Se, että hulevesimaksu on otettu yhdeksi talouden tuottavuus- ja tasapainotusohjelman elementiksi ei poista sitä tosiasiaa, että kunnan tulojen lisääminen ei ole mikään talouden tasapainottamistoimi. Se on vain helppo ratkaisu niille poliitikoille, jotka eivät kykene leikkaamaan mistään ylimääräisistä menoista.

Kevin Servin, kaupunginhallituksen jäsen, perussuomalaiset